Routemaster Hamar ble stiftet i august 2004 etter at Jørn Kolsrud hadde båret på drømmen i flere år. Han luftet ideen for venner og kjente, og de galeste av dem var villige til å spleise på en god, gammel Londonbuss. Det nye firmaet ble registrert i Brønnøysund og generalforsamling ble avholdt umiddelbart i Ye Olde Bridge, Jørns private engelske pub.

Det hastet å få kjøpt inn et eksemplar, siden London Transport var i full gang med å pensjonere de få som var igjen i 2004. Et firma i England solgte godt vedlikeholdte utgaver og handelen ble utført via telefon og internett. RML 2610, eller Olde Liz blant venner, var klar for norske skilter.


Her skimtes bussen i buken på fergen fra Newcastle.

11. september dukket bussen opp på kaia i Kristiansand, og en gruppe aksjonærer tok på seg det tvilsomme oppdraget å frakte RML 2610 til Hamar. Med følgebil og lange køer tråklet bussen seg til Hamar, en tur som tok i alt 11 timer (toppfart 64 km/t...). Alle tunneller og bruer langs veien ble målt og passert i langsom fart, det var først på vei inn i garasjen på Hamar at GPSen på taket ble slått av...

Bussen ble luftet noen ganger høsten 2004 og gjennomgikk diverse godkjenninger og verkstedsbesøk. Biltilsynet har godkjent bussen som veterankjøretøy. Dette gir enkelte begrensninger på bruken av bussen, men betyr også at bussen kan få beholde sitt særpreg uten omfattende ombygging for å tilfredsstille dagens krav til transportkjøretøy.

 

 

Selskapets aksjonærer står for det aller meste av driften. Vi har flere erfarne sjåfører og konduktører i staben som stiller opp på dugnad når bussen skal ut på tur. Vi setter sikkerhet høyt og forsøker etter evne å tilpasse turene til kundenes ønsker. Og det er få som greier å skjule gliset når Olde Liz ruller inn på gårdsplassen, høy som et hus og rød som en brannbil.

Bussens siste renovering ble utført i 1996, og RML 2610 ble etterhvert i overkant rustikk i lakk og inventar. Høsten 2008 ble bussen sendt tilbake til England for renovering. Overhalingen ble finansiert av overskudd fra drift og en aksjeutvidelse. 11. mai 2009 kunne vi hente henne i kaia i Brevik, restaurert tilbake til 1967-versjon i alt fra setetrekk til innvendig og utvendig lakkering. Flunkende nye bremser og overhalt drivverk vil trolig gi god driftssikkerhet i noen år til.

Routemaster Hamar vil finansiere drift og vedlikehold ved utleie og reklameplass. I tillegg blir det en del dugnadsarbeide på eierne. Med en midlertidig pub i første etasje og plass til over 40 passasjerer i andre etasje regner vi med at bussen vil bli et attraktivt utleieobjekt til firmaer og enkeltpersoner framover. Et stykke London midt i tjukkeste Hedmarken.

Til godkjenning på Vegstasjonen på Husum

webdesign: jørgen rogne | vedlikehold: apropos internett