Londonbussene trafikkerer noen av de travleste gatene i verden. Derfor er det mest effektivt å bygge bussene i høyden.

Det ble produsert i alt 2876 Routemastere mellom 1954 og 1968, inkludert alle prototyper og varianter. Vi regner imidlertid 2760 av dem som regulære Routemastere.

Busstypen er i sin helhet designet av London Transport og er den siste busstypen i England med åpen plattform bak. De var ment å vare i 17 år før utskifting, men viste seg utrolig holdbare. Fremdeles ruller det RMere i rute i London og andre steder i verden.

Den siste RM i London Transport blir skiftet ut i løpet av 2005. Årsaken er at de må betjenes av to ansatte, mens de nye bussene kan betjenes av sjåføren alene. Teknisk er bussene forut for sin tid, men etter 60 år har det jo også skjedd mye på den tekniske fronten.

Det finnes i alt 5 Routemastere i Norge. Ellers er de spredd ut over hele verden og vil lokke fram smil og gode minner i lang tid framover.

 

Bussene ble bygget i aluminium for å holde seg innenfor engelske vektbestemmelser på 50-tallet. Det vanlige på slike kjøretøyer er å sette et karrosseri oppå en ramme. I stedet ble det laget et selvbærende karrosseri med to delrammer foran og bak for feste av akslinger og drivverk. Aluminium blir mye brukt av flyindustrien og ga bussen et svært moderne preg på den tiden. De første bussene var faktisk ikke lakkert, slik at folk kunne se materialet blinke i sola. Det ble trolig for mye av det gode, for bussene ble raskt malt røde i henhold til logofargene til London Transport.

Motoren og akslingen ble plassert på venstre side av bussen. Utstyrt med halvautomatisk girkasse var bussen utrolig lettkjørt i forhold til mange andre busser på den tiden. At den styres ved hjelp av kun en hjelpeservo var ikke noe problem, men er nok i tyngste laget for dagens yrkessjåfører. Svingradiusen er utrolig liten, og selv med en lengde på over 9 meter er bussen lett å buksere gjennom bygater.

Bakerst i bussen er innredningen formet etter kroppen til en stående billettør med en liten lagerplass bak. Her kunne han kontrollere billetter, betjene lys og ha enkel tilgang på rutetabeller, brannslukker og andre remedier.

webdesign: jørgen rogne | vedlikehold: apropos internett